Indul az adventi gasztrosorozatunk – Receptek tűzoltó módra 👇
Első fogás a legendás mohácsi babos étel, amelyet még Bud Spencer is megirigyelne. 

Az adventi készülődés elején, az első vasárnap bemutatjuk sorozatunk egyik fénypontját: a mohácsi tűzoltók legendás, agyagedényben főtt babját. 
Lássuk
!
Mi kell hozzá 15-20 főre?
👉 Egy minimum 9 literes és egy minimum 4 literes agyagedény
👉 Régi sokac recept alapján
Hozzávalók (literenként):
8 deka füstölt hús
8 deka sertéslapocka
8 deka száraz bab (előző este beáztatva)
Sárgarépa, zöldség, zeller – ízlés szerint
2 fej közepes vöröshagyma apróra vágva
Elkészítés:
1. Az alapanyagokat rétegezve beletesszük az agyagedénybe.
2. Hideg vízzel felöntjük.
3. A tűzrakó helyen tüzet gyújtunk és az edényeket a parázstól körülbelül öt-tíz centiméterre helyezzük.
4. Nagyjából másfél órán át főzzük, közben néha keverjük meg.
5. Forrás után jöhet a fűszerezés: só, bors, és literenként egy csapott kanál őrölt paprika.
6. További másfél órán át főzzük, amíg a bab teljesen megpuhul.
Tipp: A legjobb íz akkor jön elő, ha az étel szabad tűz mellett, jó társaságban készül. 
Pro tipp: A bab akkor az igazi, ha legalább egy tűzoltó már a harmadik tányérnál tart és még mindig azt mondja: „csak megkóstolom, hogy jó lett-e…”
Jó étvágyat kívánnak a mohácsi tűzoltók!
Fotó: Mező László tűzoltó főtörzsőrmester
/posztok.hu


Advent első vasárnapja
️
️

️
Illusztráció: Magyar Építők