Megtörténtek az első hivatalos nyilatkozatok a négy európai vezető kijevi látogatása után.

👉Emmanuel Macron francia elnök szerint mind a négy ország - Franciaországon kívül Németország, Olaszország és Románia - támogatni fogja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát, amelyről a napokban dönthet az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács.

️A tárgyalásokat követően újabb fegyverszállításokat is bejelentettek, Franciaország további 6 CAESAR önjáró tarackot ad át Ukrajnának. Ebből a típusból korábban 12 került már az országba.

️ Megtörténtek az első hivatalos nyilatkozatok a négy európai vezető kijevi látogatása után.

Emmanuel Macron francia elnök szerint mind a négy ország - Franciaországon kívül Németország, Olaszország és Románia - támogatni fogja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát, amelyről a napokban dönthet az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács.

Olaf Scholz német kancellár arról nyilatkozott, hogy Németország Moldova esetében is hasonló álláspontot képvisel. A korábbi hírek alapján vélhetően ez a többi országra is igaz.

Ukrajna február végén, Moldova pedig - Grúziával együtt - március elején adta be csatlakozási kérelmét. Az utóbbi napokban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint Ukrajna és Moldova megkaphatja a tagjelölti státuszt, Grúziával szemben azonban még vannak fenntartásai az európai vezetőknek. Ez a lehetőség kiváltotta Tbiliszi felháborodását, és kisebb diplomáciai szóváltáshoz is vezetett Ukrajna és Grúzia között.

A tagjelölti státusz azonban vélhetően inkább szimbolikus jelentőséggel bír, korábban több nyugat-európai állam vezetője is közölte, hogy Ukrajna csatlakozása az Unióhoz akár évtizedekig is eltarthat. Gondoljunk csak Törökországra, amely már 1999-ben megkapta a tagjelölti státuszt, csatlakozására azonban azóta sem került sor.

A tárgyalásokat követően újabb fegyverszállításokat is bejelentettek, Franciaország további 6 CAESAR önjáró tarackot ad át Ukrajnának. Ebből a típusból korábban 12 került már az országba.

Indul a Budapesti Vizes VB!

5 év után ismét Magyarország rendezi meg a vizes sportok világbajnokságát!

A leglátványosabb programmal, a szinkronúszással indul a 19. Fina Világbajnokság, amelynek…

A Michael Gahlernek címzett cikkem megosztása a Facebook szerint gyűlöletbeszédnek minősült. Ezért a bejegyzéseim elérést korlátozták.

Remek dolog a szólásszabadság!

A napokban átlépi az illegális határátlépők száma a százezret. Idén már több mint 97 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret. Ez azt…

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun megye
Baranya megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád-Csanád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye

Média