Megtörténtek az első hivatalos nyilatkozatok a négy európai vezető kijevi látogatása után.

👉Emmanuel Macron francia elnök szerint mind a négy ország - Franciaországon kívül Németország, Olaszország és Románia - támogatni fogja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát, amelyről a napokban dönthet az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács.

️A tárgyalásokat követően újabb fegyverszállításokat is bejelentettek, Franciaország további 6 CAESAR önjáró tarackot ad át Ukrajnának. Ebből a típusból korábban 12 került már az országba.

️ Megtörténtek az első hivatalos nyilatkozatok a négy európai vezető kijevi látogatása után.

Emmanuel Macron francia elnök szerint mind a négy ország - Franciaországon kívül Németország, Olaszország és Románia - támogatni fogja Ukrajna EU-tagjelölti státuszát, amelyről a napokban dönthet az Európai Bizottság, illetve az Európai Tanács.

Olaf Scholz német kancellár arról nyilatkozott, hogy Németország Moldova esetében is hasonló álláspontot képvisel. A korábbi hírek alapján vélhetően ez a többi országra is igaz.

Ukrajna február végén, Moldova pedig - Grúziával együtt - március elején adta be csatlakozási kérelmét. Az utóbbi napokban a sajtóban olyan hírek jelentek meg, miszerint Ukrajna és Moldova megkaphatja a tagjelölti státuszt, Grúziával szemben azonban még vannak fenntartásai az európai vezetőknek. Ez a lehetőség kiváltotta Tbiliszi felháborodását, és kisebb diplomáciai szóváltáshoz is vezetett Ukrajna és Grúzia között.

A tagjelölti státusz azonban vélhetően inkább szimbolikus jelentőséggel bír, korábban több nyugat-európai állam vezetője is közölte, hogy Ukrajna csatlakozása az Unióhoz akár évtizedekig is eltarthat. Gondoljunk csak Törökországra, amely már 1999-ben megkapta a tagjelölti státuszt, csatlakozására azonban azóta sem került sor.

A tárgyalásokat követően újabb fegyverszállításokat is bejelentettek, Franciaország további 6 CAESAR önjáró tarackot ad át Ukrajnának. Ebből a típusból korábban 12 került már az országba.

Indul a Budapesti Vizes VB!

5 év után ismét Magyarország rendezi meg a vizes sportok világbajnokságát!

A leglátványosabb programmal, a szinkronúszással indul a 19. Fina Világbajnokság, amelynek…

A Michael Gahlernek címzett cikkem megosztása a Facebook szerint gyűlöletbeszédnek minősült. Ezért a bejegyzéseim elérést korlátozták.

Remek dolog a szólásszabadság!

A napokban átlépi az illegális határátlépők száma a százezret. Idén már több mint 97 ezer illegális migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret. Ez azt…

Állítsd be, hogy kiket követsz (országos politika, közélet, helyi erők és média)! Beállítom

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun vármegye
Baranya vármegye
Békés vármegye
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
Csongrád-Csanád vármegye
Fejér vármegye
Győr-Moson-Sopron vármegye
Hajdú-Bihar vármegye
Heves vármegye
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Komárom-Esztergom vármegye
Nógrád vármegye
Pest vármegye
Somogy vármegye
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Tolna vármegye
Vas vármegye
Veszprém vármegye
Zala vármegye

Média