Dr Tóth Máté

Öntsünk tiszta vizet a pohárba. A nukleáris energia bármilyen EU-s szankcionálása súlyos szuverenitási-jogi kérdés. Minden más csak mellébeszélés! Az oroszokat nem büntetné, nekünk viszont ellehetetleníti az energiapolitikánkat, ami az Európai Unió működéséről szóló szerződés 4. cikke szerint pedig megosztott hatáskörbe tartozik.

Milyen szuverenitás az, ahol az energiamixre vonatkozó évtizedes szuverén szabályozói döntéseink érvényesülését akadályozzák, ahol kiüresítik a jogszabályainkat és ellehetetlenítik a szerződéseinket?

Az oroszok energiaexportjának marginális tétele a nukleáris fűtőelem, nekünk viszont a hazai villamosenergia-termelésünk közel 40%-át, a hullámzó módon termelő megújulókkal szemben tervezhető, stabil hazai zsinórvillanyunk zömét adja. Kit korlátoz, kit büntet akkor igazán a tervezett szankció?

A szankciós politika eddigi siralmas mérlege egyébként sem jogosít fel senkit semmilyen, az atomenergiát sújtó szankció tervezgetésére, amikor az oroszoknak a lecsökkent tavalyi gázértékesítésük is ugyanannyi bevételt hozott, az olajbevételeik meg egyenesen emelkedtek (128%).

Nem kell a mellébeszélés, a kilencedik szankciós csomag ürügy csupán a nemzetállami mozgástér súlyos korlátozására. Annak a mozgástérnek, amire az ellátásbiztonságunkhoz elengedhetetlen szükségünk van. Ne hagyjuk, hogy az energiajog, illetve a szankciós politika legyen a szuverenitásra törő Brüsszel trójai falova.

Ellenzéki képviselő felszólalása a Bundestagban a béke mellett
Tisztelt Elnök Asszony, kedves kollégák, különösen kedves CDU/CSU kollégák Önök egy érdekes javaslatot tettek.
Német tankok Oroszország…

Folytatódik a forint szárnyalása az esti kereskedés során is: az euró jegyzései már 389,5-nél járnak, azaz napon belül csaknem 9 egységnyi a szárnyalás, a tegnap esti 395 körüli szinthez képest persze…

Együttműködés és közös érdek!

A kormány 89 603 641 forinttal segíti Budakeszi Önkormányzatát a megnövekedett rezsiköltségek miatt.

GyőriOttiliával, Budakeszi polgármesterével az előttünk alló…

Állítsd be, hogy kiket követsz (országos politika, közélet, helyi erők és média)! Beállítom

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun vármegye
Baranya vármegye
Békés vármegye
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
Csongrád-Csanád vármegye
Fejér vármegye
Győr-Moson-Sopron vármegye
Hajdú-Bihar vármegye
Heves vármegye
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Komárom-Esztergom vármegye
Nógrád vármegye
Pest vármegye
Somogy vármegye
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Tolna vármegye
Vas vármegye
Veszprém vármegye
Zala vármegye

Média