Hogy mit is jelent pontosan a nyelvlökéses nyelés, arról logopédus szakértőnket, Koncz Angélát kérdeztük.

Talán nem is gondolnánk, de számtalan probléma forrása lehet, ha egy gyermek nyelve nem megfelelően helyezkedik el a száj belső részében. Ilyenkor beszélünk nyelvlökéses nyelésről, amely nem csupán a beszédre, a fogazatra, de még a testtartásra is hatással lehet, ezért ezt az állapotot mindenképpen orvosolni kell. Hogy mit is jelent pontosan a nyelvlökéses nyelés, arról logopédus szakértőnket, Koncz Angélát kérdeztük, aki azt is elmondta, hogyan ismerhető fel és kezelhető legkönnyebben a probléma.
– Azok számára, akik nem ismerik ezt a fogalmat, kicsit járjuk körbe, hogy pontosan mit jelent az, hogy nyelvlökéses nyelés?

– Nyelvlökéses nyelésről akkor beszélünk, ha a nyelés közben a nyelv elülső része előre csúszik a fogakhoz – vagy akár ki is csúszhat a fogak között. Több fajtája létezik: van, hogy elől csúszik ki a fogak között, van, hogy oldalt, de általánosságban úgy kell elképzelni, hogy

míg a szabályos nyelésnél a nyelv a szájpadláshoz nyomódik, addig a nyelvlökéses nyelésnél a nyelv a fogakkal érintkezik nyelés közben. Ez azért is okoz problémát, mert ha a fogakhoz sokszor nyomódik hozzá a nyelv – márpedig egy nap elég sokat nyelünk, nem csak étkezés közben, hanem a nyálunkat is – ez a fogakban hosszú távon eltérést okoz: a nyomás miatt a fogak előre fognak tolódni.

Média

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun vármegye
Baranya vármegye
Békés vármegye
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
Csongrád-Csanád vármegye
Fejér vármegye
Győr-Moson-Sopron vármegye
Hajdú-Bihar vármegye
Heves vármegye
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Komárom-Esztergom vármegye
Nógrád vármegye
Pest vármegye
Somogy vármegye
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Tolna vármegye
Vas vármegye
Veszprém vármegye
Zala vármegye