Érdekes dolgot találtam.
Magyar Kurír, 1799. Részlet egy szegedi levélből, helyi mulatság leírása. Mindez azért fontos, mert a hazai paprikafogyasztást, különösen a paprikás hal megfőzését sokan a 19. század első évtizedeire teszik, holott itt világosan kiderül, hogy már 1799-ben Szegeden paprikás halat főzni bevett és megszokott eljárás lehetett. Talán már hamarabb is. Ami - szerintem - meglepő. Egyúttal ez a paprikás hal kifejezés első magyar nyelvű említése, legalábbis tudomásom szerint.
(Megjegyzés: a mellékelt fotó természetesen sokkal későbbi)
És akkor az idézet 1799-ből:
"...minekutánna a' sátorok alatt bővségesen lévő szilvorium , égett bor, meleg cipók, és az Asszonyok számára mindenféle gyümöltsöket fogyasztattak volna, az örömmel teljes nép, azon napnak vidám emlegetésével, és magának örökös fel jegyzésével ízéllyel oszlott. Estvére a’ munkások számára jó paprikás hal főzettetett, de a’ mellé mások is hozzá ültek, hogy együtt kivánhatsák az örvendeztető muzsika hangjai közt, a jó felér boros poharak hajtogatásával azta napnak mentül elébb való el érkezését, mellyen ezen Nemes Várasi épület tornyának a’ gombja is feltételedik."