Pezsgőzési kultúra és kereskedelme Magyarországon - OecoFocus

A második világháború előtti Magyarországon már komoly kultúrája volt a pezsgőkészítésnek, ugyanis a pezsgőgyártás a 19. században megvetette a lábát hazánkban. Az első üzem Pozsony mellett, 1825-ben létesült, ezt követően hozta létre a hazai pezsgő-előállítás történetében központi szerepet játszó Törley József a budafoki pezsgőgyárát, melyhez francia szakemberek nyújtottak segítséget. A Törley pezsgőgyár termékei világhírűek voltak a 20. század első felében, ám sajnos az államosítás nem kerülte el az iparágat, amely a minőség hanyatlásához vezetett. A pezsgőgyártásra is igaz lett a korszak kimondatlan szemlélete: inkább a mennyiség a fontos, mint a minőség. A márkának azonban sikerült átvészelnie a történelem viharait, és napjainkra ismét a hazai piac vezető pezsgőgyártójává vált. Üdítő, hogy a Törley mellett még közel 60 vállalkozás rendelkezik pezsgő-előállítási engedéllyel, és különösen az elmúlt években nőtt ugrásszerűen a pezsgőt készítő pincészetek száma.

Magyarországon ugyan komoly pezsgőgyártás folyik, az ország azonban nem teljesen önellátó és folyamatos behozatalra szorul. Évente idehaza nagyjából 20 millió palack (150 ezer hektoliter) pezsgő fogy. A magyarországi pezsgőfogyasztás koránt sem hasonlítható a francia, vagy belga gyakorlathoz, ahol akár heti több alkalommal is megisznak egy-egy pohárral. Az összesen elfogyasztott mennyiséget tekintve nem tartozunk a világ élvonalába, azonban az egy főre jutó mennyiségben már annál inkább (lásd később). Idehaza főként alkalmakhoz, ünnepekhez kötődik (leginkább a karácsonyhoz vagy a szilveszterhez) a pezsgő fogyasztása, és legkevésbé sem annyira általános jelenség, mint például a sör, vagy borfogyasztás. Hazánkban a fogyasztás 60–65 százaléka az év utolsó hónapjaira (az ünnepekre) koncentrálódik, további sajátosság, hogy a hazai gyártók a termelés 75 százalékát a hazai piacon értékesítik. A magyar pezsgőexport kivitele rendkívül ingadozó, de az utóbbi öt évben átlagosan 50 000 hektoliter, értéke 8 millió euró körül alakult. A legfontosabb célországaink: Románia, a balti és a skandináv országok.

A hazai pezsgőfogyasztás a globális tendenciákhoz hasonlóan a koronavírus-járvány miatt csökkenést mutatott és 2020-ban 9 százalékos visszaesést regisztráltak a megelőző évhez képest, 2021-ben viszont már nem esett tovább a fogyasztás. Az átlagos egy főre eső fogyasztás körülbelül 1,2 liter, de ez a fajlagos érték magában foglalja a pezsgőkön kívül a habzó, gyöngyöző és a csendes borokat is. Ezzel az egy főre eső fogyasztással a világ élvonalába tartozunk és magunk mögé utasítjuk például az angolokat, a spanyolokat, és a portugálokat. A fejenkénti pezsgőfogyasztás vitathatatlan csúcstartói a belgák, akik több mint 4 liter pezsgőt isznak évente. Őket követik a németek, a franciák, a svájciak, az ausztrálok, az olaszok, és az oroszok. Csak összehasonlításként: az éves borfogyasztásunk 20-25 liter/fő, tehát a 1,2-1,5 liternyi pezsgőfogyasztás még komoly növekedés előtt állhat.

Ha már megmelítjük a bort és a habzóborokat is, érdemes kiemelni azt a tényt, hogy nem minden szénsavas bor számít pezsgőnek. A pezsgőkön belül több kategória is létezik és ezek közül a legelterjedtebbek: a tankpezsgők, a tradicionális eljárással készülők és a Méthode transvasée körbe tartozók. A szénsavtartalom minden esetben másodlagos erjesztés során, élesztők közreműködésével, természetes úton képződik. A gyöngyöző borok és a habzó borok esetében ugyanakkor mesterségesen történik meg a szénsav elnyeletése. A pinot noir és a chardonnay a két elterjedtebb szőlőfajta, amelyek hagyományosan a pezsgő alapanyagának tekinthetők. A pezsgőgyártás szempontjából kedvezőbbek a hűvösebb, meszes-karbonátos talajjal rendelkező szőlőtermő vidékek.

2021-ben több, mint 160 ezer palack magas minőségű pezsgő és champagne érkezett Magyarországra, de a fogyasztói igények, leginkább az ünnepi időszak, miatt meghaladják ezt a számot. Az utóbbi 10 évben látványos változás következett be a fogyasztói tudatosságban és egyre több fogyasztó keresi tudatosan a magas minőségű termékeket. Alapvetően magyar pezsgőt fogyasztunk, mind összmennyiségben, mind részarányban nő a magyar pincészetek termékeinek értékesítése itthon. Tavaly több mint 90%-ban a hazai pezsgőket választottuk. A maradék 10% olasz, német, francia, spanyol származású pezsgőkből kerül a poharakba. Mi magyarok pezsgőben is édesszájúak vagyunk, de a korábbi évekhez képest egyre gyakrabban választjuk a száraz, extra száraz és nyerspezsgő kategóriákat is. Egyre kedveltebb a rosé pezsgő is, az utóbbi pár évben közel megduplázódtak a rosé pezsgő eladási számai.

A pezsgő továbbra is Magyarország egyik jelentős exportcikke. A magyar pezsgők fő fogyasztói a svédek, az észtek, és a kanadaiak. De skandináviában és a baltikumban mindenhol találkozhatunk Törley pezsgővel a boltok polcain. Kuriózumként említhető, hogy Vietnámban, Kazahsztánban, Nigériában is vásárolják a Törley pezsgőit.

A magyar pezsgőpiac nagyságát a szezonalitás és a szezonális fogyasztás miatt nehéz megbecsülni. A pezsgőkultúra fejlődése magával hozza a fogyasztási adatok kisimulását és kifinomultságát, ebből pedig könnyebb lehet következtetéseket levonni. A 2022-es évben az aszályos időszak a pezsgőkészítést kevésbé befolyásolta, ugyanis a nyár vége felé érkező esősebb időszak a pezsgőhöz és a borhoz is kiváló minőségű szőlőt adott, amely ugyan mennyiségében elmaradt, de minőségében kimagasló volt. Magyarországon is jól körvonalazhatóak a nemzetközi tendenciák és egyre népszerűbb a spanyol Cava, a francia Champagne és az olasz Prosecco. Kimondottan új trend viszont, hogy egyre népszerűbb a 1,5 literes ún. magnum pezsgők elterjedése. Ezen a ponton pedig feltehetjük a kérdést, hogy milyen más világtendenciák figyelhetők meg idehaza és az országhatárokon kívül.

Világszinten a pezsgőfogyasztás és értékesítés a 2000-es évek eleje óta folyamatosan növekszik, melyet rövid ideig a 2008-as válság tudott letéríteni a pályájáról, de alapvetően az elmúlt 15 évben az előállítás megduplázódott. Ezen tendencia mögött leginkább az európai pezsgőgyártás dinamikus növekedése állt. A koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés természetesen a pezsgő fogyasztására is hatással volt, ugyanis az európai export 6%-kal, a Champagne borvidék pezsgőinek fogyasztása pedig 20%-kal esett vissza. A 2021-es év azonban látványos újraindulást hozott, ugyanis a francia Champagne-ok közel 40%-os, rekordmennyiségű fogyasztásnövekedést könyvelhettek el. 2021-ben a pezsgőszállítmányok nagysága átlépte a 320 millió palackot.

Ez leginkább annak köszönhető, hogy az angolszász országokban: az Egyesült Királyságban, Kanadában, az USA-ban és Ausztráliában, de Németországban és Spanyolországban is kimagasló volt a fogyasztás, ugyanakkor a fellendülés gyengébb volt az ázsiai országokban, például Japánban. Érdekesség, hogy a pezsgő tekintetében is jól működik az ún. intraindusztriális kereskedelem, amikoris az extortőr ország egyben importál is. A világ legnagyobb importőr országai között számos nagy pezsgőgyártó nemzetet találunk, így biztosan kijelenthető: az igényes fogyasztók vágynak a széles választékra.

Jelenleg a világ vezető pezsgőgyártó országa Olaszország, amelyet Franciaország, Németország és Spanyolország követ. Érdekes tény azonban, hogy az USA már az ötödik legnagyobb pezsgőgyártó a világon, ugyanis a kaliforniai Napa-völgyi, a washingtoni és az oregoni pezsgők egyre nagyobb teret követelnek maguknak a pezsgők piacán. Az értékesítés volumenében némileg árnyaltabb a kép, de alapvetően a világ legnagyobb termelő, exportőr, importőr és fogyasztó országai nagyjából ugyanazok.

Ha tetszett a poszt, kérjük, támogasson minket azzal, hogy kedveli vagy követi az Oeconomus oldalt. Naponta jövünk új tartalommal.

Ez a korábbi írásunk is érdekelheti: https://www.oeconomus.hu/oecofocus/van-tipikus-szilveszter/

Összevont poszt

Mozgalmas évet hagyunk magunk mögött az egyszer biztos.
Nézzük, melyek voltak az idei év legdurvább botrányai!
Osszátok tovább!

Osszátok tovább! 🙏
Köszönjük!

Mozgalmas évet hagyunk magunk mögött az egyszer biztos.
Nézzük, melyek voltak az idei év legdurvább botrányai!
Osszátok tovább!

Nyugodjék békében.

Eltávolítása a pápai trónról egy borzalmas pillanata volt az európai keresztény kultúra megtörésének. kontinensünk az utolsó igazodási pontjait, csillagokat, amelyek irányt…

Állítsd be, hogy kiket követsz (országos politika, közélet, helyi erők és média)! Beállítom

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun vármegye
Baranya vármegye
Békés vármegye
Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye
Csongrád-Csanád vármegye
Fejér vármegye
Győr-Moson-Sopron vármegye
Hajdú-Bihar vármegye
Heves vármegye
Jász-Nagykun-Szolnok vármegye
Komárom-Esztergom vármegye
Nógrád vármegye
Pest vármegye
Somogy vármegye
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye
Tolna vármegye
Vas vármegye
Veszprém vármegye
Zala vármegye

Média