A húsvét kiemelkedő időszak az élelmiszer-kiskereskedelem számára, ebben az időszakban a vásárlói kosárérték akár 15%-kal is magasabb lehet az átlagosnál.
De vajon mi befolyásolja az ünnepi asztalunkra kerülő
sonka és
tojás, illetve a
csokinyuszi árát?
Amíg 2023 tavaszáig 2-3 dollárt fizettek kilogrammjáért, 2025 januárjára 10 dollár/kg fölé emelkedett a
csokoládé alapanyagának, a kakaónak a világpiaci ára, ez várhatóan 10-15% közti áremelkedést okoz a csokoládé árában a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.
A magyar tojásárakat elsősorban a nemzetközi folyamatok, mint a madárinfluenza pusztítása, a forintárfolyam alakulása, a gabona- és energiaárak változásai befolyásolják. Az árrésstop bevezetése a tojás árát is érinti: március 17-től az árrés nem haladhatja meg a 2025. január hónapban alkalmazott átlagos árrés mértékét és legfeljebb 10 százalék lehet.
Tudtad? A magyar családok átlagosan 21 milliárd forintot költöttek 2023-ban húsvéti sonkára és más füstölthús-készítményekre, amely az éves mennyiség 41%-át tette ki. Egy átlagos magyar háztartásban 2,3 kilogramm húsvéti sonka és füstölt hús fogyott. A 2022-2023-as magas élelmiszerinfláció csillapodásával idén várhatóan kétféle trend bontakozik ki: a prémium sonkák iránti kereslet növekedése, valamint az olcsó, gyorspácolt, saját márkás termékkör fejlődése.
Ha mindezeken kívül arról is szívesen olvasnál, hogy
milyen hatással van a húsvéti négynapos hosszú hétvége a belföldi turizmusra;
melyek a világ legnagyobb kakaóbab-termelő, illetve csokoládégyártó országai; illetve
pontosan milyen folyamatok húzódnak a tojás és a kakaó, illetve a csokoládé globális drágulása mögött;
akkor a teljes elemzésünkért, kattints a kommentek között található linkre! 
/posztok.hu
️Fradisták eltakarították a fővárosból az oda nem illő jelképeket👏





Nem kell ide tömeg csak egy jó fotós és előnyös beállítás. Ugyanez az átverés megy mindenhol. 

