Beveszi-e Svédországot a jobboldal?

Egy hónap múlva új parlamentet választanak a svédek. Éppen ezért érdemes egy kicsit jobban odafigyelni arra, mi történik a skandináv államban. A következő hetekben még többször visszatérek majd a svédországi eseményekre.

Egy friss kutatás szerint a kormányzó szociáldemokraták már az ötödik egymást követő hónapban veszítenek szavazókat. Összességében a párt 3,7 százalékpontot veszített március óta, amikor 32,4 százalékos csúcsot értek el. Most 28,7 százalékon állnak, és ez gyakorlatilag megegyezik a 2018-as eredményükkel.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták megtörték a tavasz óta tartó csökkenő tendenciájukat, és most 17,7 százalékon állnak, ami összhangban van a 2018-as választási eredményükkel.

Összességében a jobboldali ellenzék 50,6 százalékos támogatottságot ért el, ami 2,2 százalékponttal előzi meg a vörös-zöld pártokat, amelyek együttesen 48,4 százalékot kapnának augusztus elején. Ez változást jelent a júliusi felméréshez képest, amikor az arány lényegében fordított volt, és a vörös-zöld pártok 2,6 százalékponttal vezettek.

Innentől a legfőbb kérdés, hogy a kampányhajrá melyik oldalnak sikerül majd jobban. Svédországban az egyre inkább elszabaduló bűnözés mellett az infláció és a gazdaság lassulása határozhatja meg a következő heteket. A kormányzó szocdemek már 2014 óta hol kisebbségben, hol többségben vannak, így egyre többen szeretnének egy stabil kabinetet. Nagy kérdés, hogy a hasonlóan megosztott jobboldal, mennyire lesz képes hiteles alternatívát állítani a baloldallal szemben.

Átment a piroson. Szokták mondani, hogy nem nagy ügy, ha nincs belőle baj, átmentek már mások is.
Azt is lehet időnként hallani, hogy az ittas vezetés sem gáz, ha nincs belőle baj…
Pontosan ezeken a…

Jó volt magyarnak lenni Dallasban, ahol Orbán Viktor miniszterelnök úr hatalmas ováció közepette nyitotta meg a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényét, az amerikai CPAC-et.

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun megye
Baranya megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád-Csanád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye

Média