Sütőiskola tűzoltókkal, avagy
-os à la fehérvári fiúk (NEM 4️⃣ főre)
Ami kell:
4️⃣ kg finomliszt
4️⃣ db 50 grammos élesztő
4️⃣ db 330 grammos kefir vagy natúr joghurt
kb. 2-3 teáskanál kristálycukor
kb. 4-5 teáskanál só
kb. 1 dl étolaj
víz
+ még olaj a sütéshez (amikor persze betartunk minden megelőzős szabályt: nem hagyjuk a tűzön a forró olajat, nem öntünk vizet a kigyulladt olajba stb.)
Megszámoltuk: ennyi hozzávalóból 5️⃣1️⃣ darab lesz.
A lisztet nagy edénybe öntjük, az egyik felébe belemorzsolunk az élesztőt, mellé a cukrot, majd a sót ezzel ellentétes oldalra szórjuk. Beleöntjük a joghurtot/kefirt, majd olajat, vizet teszünk hozzá. Vízből annyit, amennyit felvesz a liszt. Addig gyúrjuk (és egyben letudjuk a napi edzést felsőkarra ), amíg a tál oldaláról nem válik le a tészta (menet közben szükség szerint vizet öntünk hozzá). Rugalmas állapotúvá gyúrjuk, formázzuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk, majd az edényből kivéve a pulton is átgyúrjuk, hogy még rugalmasabb legyen, ezáltal könnyebb kelési lehetőséget biztosítottunk a tésztának. Ezután egy konyharuhával letakarva 4️⃣5️⃣ percig kelesztjük.
Miután megkelt a tészta, kis bucikat formázunk, amelyek tetejét vízzel bekenjük, hogy ne cserepesedjen ki a tetejük, végül nyújtófával kinyújtva, kézzel rásegítve, a forró olajba helyezve aranybarnára sütjük.
És a lényeg! Ahogy mi esszük: tejfölbe belekevertük a lereszelt fokhagymát, a frissen kisült lángost megsóztuk, bekentük a fokhagymás tejföllel és reszelt sajtot szórtunk rá.
: Szabó-Bisztricz Anett tűzoltó százados