Minél kevesebben vannak, annál szélsőségesebbek és radikálisabbak. Ez mutatkozott meg tegnap a pár száz főt megmozgató dollárbalos tüntetésen, ahol még a HírTV stábját is zaklatták. De tudjuk, ők csak…
Mi lesz a hétvégi menü?
A székesfehérvári tűzoltók a sokác babra esküsznek! 👌
Köcsögös,
csupros,
fazekas.
Mindegy, ki hogyan ismeri ezt a mohácsi specialitást, különlegessége, hogy gömbölyű cserépedényben készül, de nem ám a konyhában, hanem szabad tűzön, tűzoltósan, fával tüzelve.
Nyugi, receptet is hoztunk nektek! ️
Az agyagból formált köcsögbe rétegesen(!) kell elhelyezni a hozzávalókat (először a beáztatott babot, majd a húst, a zöldségeket és a fűszereket). Utána vízzel felöntjük, és a tűz mellé tesszük úgy, hogy a meleg az egyik oldalát érje. Forrást követően a leves a cserépedényben föntről lefele magától forogni kezd, és így készül el egy négy-öt óra alatt udvarunkon a mohácsi sokác bab.
Hozzávalók:
👉 60 dkg sertéshús
👉 60 dkg füstölt tarja
👉 30 dkg tarkabab
👉 30 dkg fehér bab
👉 zöldség, répa, hagyma ízlés szerint
👉 fűszerek: só, bors, piros paprika, piros arany, babérlevél, sűrített paradicsom
👉 8 literes cserépedény, kerámia köcsög (nélküle sajnos nem tudjuk elkészíteni )
Az elkészült levest csipetkével, kenyérrel tálaljuk.
Még van idő nekiállni.
Fotó: Fülöp Tamás tűzoltó törzszászlós, Székesfehérvár HTP