Hátborzongató regény az illegális bevándorlásról - az Alapjogokért Központ gondozásában magyar nyelven jelenik meg a héten a Szentek tábora c. könyv

A 2015-ben kirobbant migrációs válság az utóbbi hét évben hol nagyobb, hol kisebb mértékben, de folyamatosan hatást gyakorolt Európa mindennapjaira. Egy hosszú ideje tartó krízishelyzet legnagyobb veszélye, hogy hozzászoktatja az általa érintett országokat a jelenség létezéséhez, akik emiatt elkényelmesednek, egy idő után pedig nem prioritásként kezelik a probléma megoldását. Az illegális bevándorlás okozta helyzet is ezt a kifárasztásra hajlamos monotonitást hozta magával. Orbán Viktor 2015-ben azonban felhívta a figyelmünket az éberség lankadásának veszélyére: „Ha a bevándorlás ügyében csak egyszer hibázunk, ha csak egyetlen pillanatra elveszítjük a szív és az ész harmóniáját, akkor itt olyan változások következnek be, amiket utána nem lehet reparálni.”

Jean Raspail Szentek tábora című, 1973-ban első alkalommal megjelent, akkor még disztópikusnak ható regénye is erre hívja fel az olvasók figyelmét. Ő volt az, aki már 50 évvel ezelőtt szembe mert menni az egyre népszerűbbé váló, nyugati, álságosan jóemberkedő áramlatok sokaságával. A 2000-es évek migrációs nyomásának erősödével párhuzamosan fedezték fel egyre többen Raspail művét, mely egy rendkívül egyszerű történetet mesél el. Egy éjjel Franciaország déli partjainál száz rozsdás tengerjáró köt ki, fedélzetenként sok ezer – összesen körülbelül egymillió –, Kalkuttából a jobb élet reményében elvágyódó bevándorlóval. A szerző hátborzongató plasztikussággal mutatja be a toleranciára nevelés és érzékenyítés sajtóban és sajtó által használt eszközeit, az értelmiségi rádióst, a művelt publicistát (és társaikat), akik naponta gyúrják át a hétköznapi franciák és politikusaik agyát és lelkét, hogy örömkönnyek között tagadják meg saját országukat. A Nyugat saját épségével mit sem törődve tárt karokkal fogadja a bevándorlótömeget. Amikor pedig felismerik ennek a hozzáállásnak a veszélyeit, már túl késő – az államrend felbomlik, a társadalmi rend szétesik.

Raspail szókimondó alkotását a kezdetektől fogva megpróbálták ellehetetleníteni. Őt magát gyűlöletbeszéddel vádolták, könyvét bojkottálták. Mégis, amikor 2001. február 20-a éjjelén egy azonosítatlan teherhajó ért partot ki a francia Riviérán – kísértetiesen hasonló körülmények között, mint ahogyan azt a szerző 1973-ban papírra vetette –, hirtelen sokan látnoki képességeit helyezik dicshimnuszaik középpontjába.
Jean Raspail regénye hiánypótló alkotás, ezért vállalkozott az Alapjogokért Központ arra, hogy ezt a jobb sorsa érdemes alkotást eljuttassa minden érdeklődő könyvespolcára. A Szentek tábora magyar nyelven e héttől elérhető a könyvesboltokban.

Idén már csaknem két és félszer annyian próbálták meg illegálisan átlépni a magyar határt, mint az elmúlt év hasonló időszakában.

A százezres szám több mint Székesfehérvár teljes lakossága.

Mi…

Országos politika

Közélet

Mémek

Helyi erők

Budapest
Bács-Kiskun megye
Baranya megye
Békés megye
Borsod-Abaúj-Zemplén megye
Csongrád-Csanád megye
Fejér megye
Győr-Moson-Sopron megye
Hajdú-Bihar megye
Heves megye
Jász-Nagykun-Szolnok megye
Komárom-Esztergom megye
Nógrád megye
Pest megye
Somogy megye
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye
Tolna megye
Vas megye
Veszprém megye
Zala megye

Média